fbpx

10 përfitimet e të mësuarit të gjuhës angleze me folësit amtarë

Shumica e nxënësve të gjuhës angleze kanë frikë të flasin me folësit amtarë kur fillojnë të mësojnë anglisht për herë të pare. Ata shqetësohen për gabimet dhe keqkuptimet. Përderisa keqkuptimet dhe gabimet janë normale, ekziston një mënyrë kryesore për t’i parandaluar të ndodhin ato.

Të kesh një folës amtar si mësues të gjuhës angleze është mënyra më e mirë për t’u përgatitur për një shkëmbim gjuhësor në të ardhmen. Nga perfeksionimi i shqiptimit tuaj deri te zhytja më thellë në kulturë, ka shumë arsye për të mësuar e praktikuar gjuhën me folësit amtarë.

Më poshtë mund të gjeni 10 nga shumë përfitimet e të mësuarit të gjuhës angleze me folësit amtare:

  1. I kuptoni më mirë folësit amtarë

Një avantazh i të paturit një folës amtar si mësues të gjuhës angleze është se ata e dinë gjuhën. Jo vetëm që e flasin rrjedhshëm, por janë gjithashtu në gjendje të modelojnë përdorimin e gjuhës në një mënyrë veçanërisht të natyrshme.

Sipas Psychology Today, “Sa më pak [nga një gjuhë e huaj] të kuptojmë, aq më shumë ndjejmë se shpejtësia [e të folurit] është e lartë.” Ky hulumtim shpjegon pse folësit amtarë të gjuhës suaj të dytë duket se flasin me shpejtësi më të madhe.

Biseda me një folës amtar gjatë mësimeve rritë aftësinë tuaj për të folur me folësit amtar jashtë klasës. Njohja me modelet e zakonshme të të folurit dhe zhargoni e bën më të lehtë të kuptosh folësit amtarë.

 

  1. Praktikoni shqiptimin e saktë

Sipas Qendrës Kanadeze të Shkencës dhe Arsimit (CCSE), “Shqiptimi duhet të shihet si një pjesë thelbësore dhe integrale e komunikimit që duhet të përfshihet në aktivitetet në klasë”. Me fjalë të tjera, shqiptimi luan një rol kritik në mbështetjen e nxënësve të gjuhës dhe aftësisë së tyre për të komunikuar në mënyrë efektive.

Kur dëgjoni folësit amtarë, mund të dëgjoni se si tingëllojnë fjalët e huaja kur shqiptohen saktë. Folësit amtarë priren të kenë shqiptim më të mirë pasi e kanë mësuar gjuhën nga burime autentike. Duke imituar një folës amtar, ju krijoni zakone të sakta të shqiptimit.

  1. Mësoni më shumë rreth kulturës

Gjuha dhe kultura janë të ndërlidhura në shumë mënyra.

Sipas Kuo (2006), “Për të arritur të kuptuarit e vërtetë gjuhësor, kultura dhe gjuha duhet të mësohen së bashku. Në fund të fundit, sa më shumë koncepte kulturore të mësojmë, aq më shumë aftësi gjuhësore fitojmë; sa më shumë gjuhë fitojmë, aq më shumë konkurrencë kemi.”

Folësit amtarë janë të vetëdijshëm për informacionin dhe njohuritë kulturore. Shumica e mësimdhënësve janë krenarë dhe të etur për të ndarë me ju zakonet dhe traditat e tyre të shtëpisë. Sa më shumë të kuptoni për kulturën, aq më lehtë do të jetë të kuptoni idioma të huaja dhe referencat kulturore.

 

  1. Kuptoni zhargonin lokal

Të folurit në mënyrë joformale është shumë i integruar në gjuhë. Ju nuk mund të zotëroni një gjuhë të dytë pa mësuar të paktën disa terma zhargon.

Sipas Bradford (2021), “Edhe nëse nxënësi mund të mos prodhojë vetë një pjesë të gjuhës bisedore ose të zhargonit, është ende e nevojshme të kuptohet kjo gjuhë për të kuptuar në filma, televizion, forma të tjera të medias dhe biseda bazë me bashkëmoshatarët.”

Zhargoni është një pjesë thelbësore e komunikimit joformal. Natyrisht, folësit amtarë janë të aftë për biseda të zakonshme dhe ju ndihmojnë të zotëroni këtë pjesë thelbësore të gjuhës.

 

  1. Merr më shumë të dhëna gjuhësore

Sipas Medyges (1992), “Rehatia dhe vetëbesimi me gjuhën (dhe ndoshta zakonin) i detyron mësuesit amtarë të përdorin gjuhën në aspekte të ndryshme të klasës, jo vetëm gjuhën e lidhur me përmbajtjen apo mësimin.” Ndaj, nuk është për t’u habitur që folësit amtarë kanë më shumë vetëbesim në gjuhën e tyre.

Kjo bindje i shtyn ata të përfshijnë gjuhën në mësim në këndvështrime të shumta. Studentët priren të marrin më shumë të dhëna gjuhësore si rezultat i kësaj zhytjeje më të thellë në gjuhë.

  1. Rritni aftësinë tuaj për të mbajtur biseda

Siç vuri në dukje edhe Medyges (1992), “Mësuesit amtarë janë të aftë në përdorimin e gjuhës spontane duke i bërë ata më të përshtatshëm për mësimdhënien e bisedës.”

Folësit amtarë kanë më shumë përvojë socializimi dhe bisede. Kjo praktikë e gjerë u lejon atyre të shprehen në mënyrë intuitive me diskutime spontane.

 

  1. Zbuloni shprehje dhe gjeste të reja

Gjuha është më shumë se fjalë.

Çdo folës i gjuhës së shenjave e kupton fuqinë pas shprehjeve të fytyrës, gjesteve dhe lëvizjeve të duarve. Megjithatë, kjo gjuhë e trupit është gjithashtu e rëndësishme për gjuhët e folura.

Gjuha e trupit përbën pjesën më të madhe të komunikimit tonë të përgjithshëm. Është e vështirë të gjesh mësime në gjuhën e huaj të trupit dhe gjestet e duarve. Për fat të mirë, mësuesi amtar i juaj është tashmë një ekspert në këtë fushë.

Ata imitojnë natyrshëm lëvizjet dhe shprehjet e zakonshme të gjuhës së trupit të tyre gjatë bisedave tuaja së bashku. Kjo ju mundëson të kapni lehtësisht lëvizjet e reja dhe t’i përfshini ato në të folurit tuaj.


8. Kuptoni a përvetësoni një dialekt të veçantë

Sipas Bowen (2011), të mësuarit për dialektet “ngre vetëdijen për diversitetin gjuhësor”. Gjuhët e folura gjerësisht si spanjishtja, anglishtja dhe kinezishtja kanë dialekte të shumta. Në fakt, vetëm gjuha angleze ka më shumë se 150 dialekte.

Një dialekt është një version rajonal ose lokal i një gjuhe. Dialektet mund të diferencohen gjuhësisht nëpërmjet gramatikës, shqiptimit ose fjalorit.

Nëse planifikoni të vizitoni ose jetoni në një rajon ose vend të caktuar, është e rëndësishme të kuptoni dialektin vendas. Edhe pse dialektet janë reciprokisht të kuptueshme, disa dialekte tingëllojnë të vështira për veshët e patrajnuar.

  1. Fitoni motivim më të fortë

A e dini se të kesh një folës amtar si mësues mund të ndikojë në mënyrën se si e shikon gjuhën që mundohesh të mësosh?

Åžahin (2005) thotë se “nxënësit që janë të ekspozuar ndaj mësuesve amtare të gjuhës angleze kanë qëndrime më pozitive ndaj komunitetit të gjuhës së synuar dhe janë më të suksesshëm në mësimet e anglishtes krahasuar me ata që nuk janë të ekspozuar ndaj ndonjë mësuesi që flet gjuhën angleze si gjuhë të parë.”

Është qetësuese të jesh në gjendje të përdorësh rregullisht gjuhën tënde të synuar me një folës amtar. Ky ndërveprim i vazhdueshëm përforcon idenë se po mësoni një aftësi të arritshme.

Për më tepër, njohja me një folës amtar në një nivel më personal dhe të mësuarit për mënyrën e tyre të jetesës është një motivues i fuqishëm për mësimin e gjuhës.

  1. Bëni miq në mbarë botën

Në fillim, mësuesi juaj i gjuhës është thjesht një instruktor tjetër. Megjithatë, pas një kohe të mjaftueshme, ky profesionist arsimor mund të bëhet një mik i përjetshëm.

Ndërsa praktikoni të flisni për ditën tuaj, interesat e preferuara, pëlqimet dhe mospëlqimet, përfundimisht krijoni një miqësi kuptimplote me mësuesin tuaj.

Friendly advice: Mësoni këtë gjuhë të bukur me folësit amtarë në Anglia Academy Kosovo. Mësuesit tanë amtarë që flasin anglisht nga Amerika janë trajnuar për t’ju ndihmuar të përsosni shqiptimin tuaj, të mësoni zhargon të dobishëm dhe të eksploroni kulturën gjithashtu.