fbpx

4 Mënyra për të Festuar Dhjetorin me Materiale Mësimore

Gjetja e materialeve mësimore-festive përgjatë muajit dhjetor mund të jetë e vështirë. Shumica e shkollave preferojnë që mësuesit t’i përmbahen aktiviteteve dimërore, por me pak planifikim, mund të keni një dhjetor festiv dhe t’i përfshini të gjitha në planet tuaja.

Shijoni disa projekte artizanale të dhjetorit që shkojnë së bashku me librat dhe temat tuaja të dimrit. Këtu janë vetëm disa për fillim:

1. Para së gjithash, gatimi! Së bashku me fëmijët bëni biskota me xhenxhefil ose kek në formë shtëpie me xhenxhefil. Brumi mbetet ngjitës pasi të jetë rrahur i gjithi së bashku në enën tuaj të përzierjes dhe për këtë arsye, duhet të ftohet absolutisht për të paktën 3 orë. Jepini vetes kohë të mjaftueshme në kuzhinë ose bëni brumin e biskotave dhe ftoheni brenda natës. Duhet që brumi i biskotave të jetë i fortë në mënyrë që biskotat të mbajnë formën e tyre dhe brumi të jetë i menaxhueshëm në mënyrë që të mund të punoni me të. Është më e lehtë ta mbështillni brumin me mbështjellës plastik përpara se të ftohet. Hiqni 1/2 e brumit të përgatitur të biskotave, vendoseni në një fletë të gjatë mbështjellëse plastike, mbështilleni dhe rrafshojini në një disk. Përsëriteni me pjesën tjetër të brumit. Më pas ftoheni.Gjithashtu, brumi i biskotave ftohet më shpejt kur ka më pak vëllim. Dhe është më e lehtë të punosh me pjesë më të vogla kur rrotullohet/formësohet!

Për të kuptuar si bëhet brumi, shiqo videon: How to Make GingerbreadCookies – YouTube.

2. Krijoni një pemë Mitten dhe varni dorashka letre në të, për vitin e ri ose lexoni librin ‘The Mitten Tree’. Ato janë të lehta për t’u bërë dhe për të thënë perfekte për përdorimin e mbetjeve të rrobave! Dekorimi i festave me këto zbukurime me dorëza të bëra në shtëpi janë një mënyrë argëtuese për të krijuar një ndjenjë ngrohtësie. Ju mund t’i bëni ato për mantelin tuaj ose mund t’i jepni edhe si dhuratë.

Me vetëm disa copa leshi, disa fije dhe disa zbukurime të ëmbla, ju mund të krijoni një tufë me këto zbukurime me dorashka në një kohë të shkurtër! Ju duhen rreth 15 minuta për të bërë një dorashkë.

Për të vëzhguar se si ndërtohet dorashka, shiqo videon në vazhdim: DIY Mitten Ornaments – YouTube

3. Shkoni në faqen e internetit të Jan Brett dhe shkarkoni kukullat e kafshëve për të realizuar tregime me histori dimërore. Bota e Jan Brett-it është e ngrohtë dhe e paqartë, njësoj si objekti i dashur në librin e saj të famshëm me figura, The Mitten, botuar për herë të parë në 1989, në të cilin disa kafshë pyjore struken në brendësinë e tij të leshit derisa pronari i tij vjen duke e kërkuar atë.

Ajo zbulon se idetë rrjedhin nga “mendimet e çuditshme” dhe dëgjimi i “historive që tregojnë miqtë”. Për shembull, fara për librin e saj të vitit 2014, The Animals’ Santa, u mboll kur dëgjoi një përrallë rreth përpjekjes për të kapur Santa me një kurth ariu. Kjo çoi në disa kërkime mbi qëndisjen e gjilpërave me porkupinin amerikan vendas – asaj i pëlqejnë punimet dekorative të gjilpërave – të cilat më pas u shfaqën si kufij të përpunuar në produktin e përfunduar, një histori që peshon të njëjtën pyetje që shumë fëmijë të vegjël kanë për personazhin legjendar të festave.

4. Bëni zbukurime me drerë, si lloj varëse për dritare (keni shumë opsione në Pinterest). Ja dhe një video ku mund të shihini se si mund t’i ndërtoni ato: How to Make – Deer Floating Ornament – YouTube

Gjetja e materialeve mësimore-festive për muajin dhjetor mund të sjellë një shumëllojshmëri aktivitetesh argëtuese dhe krijuese në klasë. Me një planifikim të kujdesshëm, mund të përfshini të gjithë nxënësit në përvojën e një dhjetori festive. Projekte artizanale dhe aktivitete kreative janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të përhapur shpirtin e festave dhe për të lidhur temat e dimrit me mësimet e klasës.