fbpx

Fuqia e muzikës: Si të mësoni gjuhën angleze përmes këngëve

A ju pëlqen të dëgjoni muzikë/ këngë në anglisht?
Muzika është kudo. Mund t’ju bëjë të ndjeni shumë emocione të ndryshme dhe t’ju sjellë lumturi, energji ose qetësi. Mund të reduktojë ankthin dhe depresionin. Mund t’ju frymëzojë dhe të zhvillojë imagjinatën tuaj.
Fuqia e muzikës është jashtëzakonisht e madhe. Dhe gjithashtu mund të jetë një mjet tepër i dobishëm që të mësoni anglisht!

Muzika dhe kujtesa
Me siguri e dini që fjalët e një kënge quhen “tekst”. Disa tekste këngësh janë mjaft bazike (Ajo të do, po, po, po…), ndërsa të tjerat janë të thella, emocionale dhe që shkaktojnë mendime. Mendoni për tekstet enjë prej këngëve tuaja të preferuara. Nuk janë të vështira për t’u mbajtur mend, apo jo?
Studimet tregojnë se muzika jo vetëm që na ndihmon të kujtojmë kujtimet e vjetra. Gjithashtu na ndihmon të krijojmë të reja.

Ky është një lajm i mrekullueshëm për nxënësit e anglishtes! Muzika do t’ju ndihmojë të mbani mend fjalët dhe frazat që tashmë i dini dhe do t’ju ndihmojë të mësoni fjalor dhe shprehje të reja.

Si mund të mësojmë anglisht përmes këngës?
1. Zgjidhni një këngë që është në anglisht
Mund të jetë çdo lloj kënge. Një këngë që ju pëlqen, që e keni dëgjuar disa herë më parë. E keni gjetur? E shkëlqyeshme! Tani…

2. Dëgjoni këngën
A i kuptoni të gjitha tekstet?
Me siguri jo! Por mos u shqetësoni – njerëzit vështirë se kuptojnë çdo fjalë të një kënge herën e parë që e dëgjojnë. Fjalët duhet të përshtaten me ritmin e muzikës, kështu që shpesh janë të vështira për t’u kuptuar.

3. Lexoni tekstin e këngës
Gjeni tekstet në internet. Shumë shërbime të transmetimit të muzikës kanë një mundësi ku mund të dëgjoni dhe lexoni tekstet në të njëjtën kohë.

Dëgjojeni këngën përsëri ndërsa lexoni. Tani fillon të ketë pak më shumë kuptim!

Shënoni fjalët dhe frazat e reja ose interesante. Ju nuk keni nevojë të kërkoni çdo fjalë të vetme në fjalor. Mundohuni të mësoni pesë deri në dhjetë fjalë të reja për çdo këngë.

4. Vëreni shqiptimin
Ju mund të vini re disa fjalë të çuditshme! Disa fjalë në këngë shkruhen ashtu siç shqiptohen.

“Wanna”, për shembull, është një drejtshkrim jozyrtar i “dua të”

Po “gonna” dhe “gimme”? Për çfarë janë këto drejtshkrime joformale?

Ndërsa dëgjoni, vini re se si shqiptohen frazat. Kjo me të vërtetë ju ndihmon të kuptoni njerëzit kur ata
flasin shpejt.

5. Dëgjoni përsëri dhe bashkohuni
Ndërsa dëgjoni, filloni të bashkoheni me pjesët më të lehta. Këndoni qetësisht ose me zë të lartë sa të doni!
Refreni – pjesa e këngës që përsëritet disa herë – ndoshta do të jetë ajo që mund t’i këndoni së pari.

6. Këndoni së bashku
Dëgjojeni këngën disa herë të tjera dhe çdo herë bashkohuni me pak më shumë.

Tashmë kënga është vërtet në kokën tuaj! Po ndjen vërtet ritmin e muzikës dhe tekstit.

Nesër, javën tjetër ose sa herë që të ndihesh për të mësuar një këngë të re, bëje sërish të njëjtën gjë. Por mos harroni të ktheheni te këngët e vjetra, veçanërisht ato që i keni të preferuara.

Pra, pavarësisht nga lloji i muzikës që ju pëlqen, mësimi i anglishtes me këngë do t’ju ndihmojë të përmirësoni aftësitë tuaja të të dëgjuarit dhe të folurit, fjalorin dhe shqiptimin.

Do t’ju mësojë fjalë dhe fraza që nuk do t’i mësoni kurrë në klasë!

Dhe, më e rëndësishmja, do ta bëjë mësimin e anglishtes vërtet të këndshëm dhe argëtues. Dëgjim të këndshëm!

Më poshtë gjeni disa rekomandime të disa prej këngëve më të mira, për shijen tonë, në anglisht:
Rise & Fall featuring Sting (Studio Version) – YouTube 

Alec Benjamin – Let Me Down Slowly [Official Music Video] – YouTube

Whitney Houston – I Will Always Love You – Lyrics – YouTube

Celine Dion – My Heart will go on – Titanic-Lyrics – YouTube

James Blunt – Goodbye My Lover (Official Music Video) [4K] – YouTube

James Blunt – You’re Beautiful (Official Music Video) [4K] – YouTube

Boyz To Men – End Of The Road Lyrics – YouTube

Frank Sinatra-Killing me softly – YouTube

Po për ju, cilat janë këngët e preferuara në anglisht?