fbpx

Menaxhimi i kohës: Këshilla për nxënësit e anglishtes

Të gjithë këtu duan të mësojnë anglisht dhe ta flasin atë rrjedhshëm, apo jo?

Problemi numër 1 i çdo nxënësi nuk është fjalori apo rregullat gramatikore, por gjetja e kohës për të mësuar anglisht. Pra, paradoksi shfaqet: ne të gjithë kemi idenë se si të mësojmë anglisht, por shumica prej nesh nuk e kanë idenë se kur ta bëjnë atë.Si rezultat, ne zvarritemi. Dhe shanset janë të mëdha, ne e shtyjm për më vonë sepse nuk e kemi idenë se si ta menaxhojmë kohën. Ne duhet të punojmë, të hamë, të flemë, të mbajmë një familje…

Siç thonë ata, kush dëshiron – bën, kush nuk dëshiron – gjejë një justifikim.

Pra, kur është ajo kohë për t’u përdorur për të mësuar anglisht?

Ekziston gjithmonë një zgjidhje dhe ka shumë truke për menaxhimin e kohës që nxënësit e anglishtes t’i përdorin dhe të merren me “grevën” njëherë e përgjithmonë.

 

Bëni një orar

Gjithmonë ka më shumë gjëra për të bërë se sa kemi kohë, ndaj duhet të vendosni prioritete dhe të bëni një orar të mësimit tuaj. Vendosni synime në mësimin e gjuhës për ta bërë procesin më të lehtë.

 

Për shembull, ju mund t’i ndani të gjitha gjërat në dy grupe:

 

Gjëra angleze që duhet të praktikoni çdo ditë. (Është leximi, shkrimi, dëgjimi dhe të folurit.)

Gjërat angleze që dëshironi të përfundoni në një kohë të caktuar. Mund të jetë një ese në gjuhën angleze, një kapitull i librit tuaj, një postim për blogun tuaj në anglisht, etj.

Mos harroni se shpesh është më e lehtë të bësh gjëra në doza të vogla, ndaj mos thuaj kurrë se nuk ke kohë. Për shembull, orari juaj i mësimit mund të duket si ky:

 

Lexoni diçka për 20 minuta rrugës për në punë;

dëgjoni një podcast për 10-15 minuta rrugës për në shtëpi;

bisedoni me një mik që flet anglisht në mbrëmje;

shkruani një skicë eseje pak para se të shkoni në shtrat.

Ju mund të bëni një orar javor ose një listë ditore të detyrave. Momenti kyç është të ndiqni këtë orar dhe të mos gjeni justifikime për ta lënë atë.

 

Përdorni teknologjinë

Nëse keni probleme të mbani mend të praktikoni anglisht, provoni të konfiguroni pajisjet tuaja në mënyrë që t’ju kujtojnë. Plus, ju mund të mësoni anglisht me ndihmën e aplikacioneve celulare dhe mjeteve të tjera të zhvilluara për t’ju ndihmuar të keni sukses.

 

Mund të provoni disa aplikacione nga 9 aplikacionet më të mira celulare të BusyTeacher për studentët ESL ose zgjidhni një nga 8 aplikacionet më të mira për të mësuar anglisht nga FluenU.

 

Ka shumë mënyra për të automatizuar studimin, programin dhe lehtësimin e studimit tuaj, ndaj mos hezitoni t’i përdorni ato për të menaxhuar mësimin tuaj dhe për të gjetur kohë për të.

 

Mësoni çfarë ka rëndësi

Siç vuri re poligloti suedez Erik Gunnemark, na duhen vetëm disa qindra fjalë për të komunikuar në një gjuhë të synuar. Për të kuptuar 95% të bisedave dhe për t’iu përgjigjur pyetjeve të zakonshme, mjaftojnë 1000 fjalë të zgjedhura me kujdes dhe kombinime fjalësh.

Me sa dimë, mësimi i fjalëve të veçanta nuk funksionon kurrë për njerëzit që duan të flasin rrjedhshëm anglisht. Arsyeja është e qartë: kur përpiqeni të mbani mend një fjalë, nuk mund të gjeni ndonjë lidhje për të dhe, kështu, e bëni të pamundur përdorimin e kësaj fjale të veçantë në fjalimin tuaj.

Zgjidhja do të ishte mësimi i bashkëngjitjeve (kolokimet) në anglisht, jo fjalë të veçanta. Kolokimet janë fjalë që shkojnë së bashku në fraza, duke e bërë anglishten tuaj të tingëllojë më mirë dhe më rrjedhshëm.

 

Këshillë: Zgjidhni një shprehje foljore në anglisht çdo ditë dhe bëjeni atë një frazë të ditës! Do të thotë ta praktikosh atë gjatë gjithë ditës, të përpiqesh ta përdorësh kudo që të jetë e mundur, të shkruash një histori me të, të dëgjosh këngë me këtë frazë në tekst, ta përdorësh në biseda me miqtë anglishtfolës, etj. Një truk i tillë mund të jetë taktikë e mirë që të mbani mend fjalët dhe bashkëvendosjet e reja në gjuhën tuaj të synuar.

 

Zhvilloni zakone të dobishme

Shumica prej nesh nuk mund të gjejnë kohë për të mësuar, por të gjithë kemi zakone nga të cilat është e vështirë të heqim dorë. Pse nuk përpiqemi të zhvillojmë ndonjë zakon që mund të na ndihmojë të mësojmë anglisht pa menduar se ku të gjejmë kohë për të?

 

Nëse nuk ju pëlqejnë format tradicionale të studimit, duke i konsideruar ato si arsye të zvarritjes suaj, përpiquni t’i bëni zakonin tuaj disa nga aktivitetet e mëposhtme:

 

  • Ndryshoni gjuhën e funksionimit të pajisjeve tuaja celulare në anglisht
  • Luaj lojëra në anglisht
  • Shoqërohu me folësit e gjuhës angleze
  • Shikoni shfaqje televizive në anglisht me titra
  • Lexoni libra në anglisht
  • Filloni një blog në anglisht
  • Mundohuni të mendoni në anglisht sa herë që mundeni
  • Provoni të bëni shumë detyra

Ne të gjithë bëjmë shumë detyra në jetën e përditshme. Ju mund të pastroni një dhomë gjatë gatimit të vakteve, ose të bisedoni në telefon gjatë larjes së enëve, për shembull. Pra, pse të mos provoni multitasking në mësimin e anglishtes?

 

Kështu, ju mund të dëgjoni një podcast dhe të kryeni disa ushtrime në anglisht në të njëjtën kohë. Ju mund të dëgjoni mësime gjatë kopshtarisë ose vrapimit, mund të dëgjoni libra audio në anglisht në palestër, mund të mendoni për esenë tuaj në anglisht ose të mësoni disa fjalë të reja angleze ndërsa prisni në radhë, ose mund të këndoni një këngë angleze dhe praktikoni shqiptimin tuaj ndërsa bëni punët e shtëpisë tuaj.

 

Mos kini frikë të kërkoni mënyra dhe vende të reja për të mësuar gjuhën angleze dhe do të habiteni kur të zbuloni se sa kohë keni për të përfunduar të gjitha detyrat.

 

Largohuni nga shpërqendrimet

Edhe kur gjeni kohë për të mësuar anglisht, ka kaq shumë gjëra dhe artikuj që ju shpërqendrojnë nga ky proces.

Jo shumë larg për të kërkuar, ndaloni së kontrolluari emailet tuaja, Facebook apo Twitter aq shpesh. Fikni televizorin, kërkoni nga të afërmit tuaj që të mos ju shqetësojnë gjatë studimit, mos u përqendroni në detaje të parëndësishme, mos bisedoni me miqtë nëse nuk është pjesë e procesit tuaj të të mësuarit, etj.

 

Vendosni afate, mbani mend për to, por mos harroni të bëni edhe disa pushime.