fbpx

7 këshilla për mësim të shpejt dhe efektiv të gjuhës angleze

Anglishtja është një gjuhë argëtuese për t’u mësuar dhe konsiderohet një gjuhë e arritshme dhe relativisht e lehtë për t’u mësuar. Mësimi i shpejt i gjuhes angleze nganjëherë mund të duket i vështirë, por ne mund t’ju themi se nuk është kështu – për sa kohë që ju keni strategjinë e duhur.

Këtu janë disa nga këshillat tona kryesore për mësim të shpejt dhe efektiv të gjuhës angleze:

  1. Lexoni gjithçka që ju vjen në dorë

Literatura klasike, letrat, gazetat, faqet e internetit, emailet, burimet tuaja të mediave sociale, kutitë e drithërave: nëse është në anglisht, lexoni. Pse? Epo, kjo përmbajtje do të jetë plot me fjalë të reja, si dhe fjalë të mjaftueshme që tashmë i dini. Kjo ju ndihmon të përmirësoheni shpejt, pasi riekspozimi ndaj fjalorit të mësuar ju jep shembuj të rinj në kontekst, duke i përforcuar këto fjalë në mendjen tuaj.

  1. Merrni parasysh në mënyrë aktive fjalet e reja

Kjo këshillë është klasike për arsye të mirë: funksionon! Kur mësojmë, shpesh na pëlqen një fjalë e re fraze aq shumë saqë harrimi i saj duket i pamundur. Por na besoni, jo gjithçka mbahet mend qe ne herën e parë. Për ta luftuar këtë, bëhuni zakon të mbani një fletore të shokuar ose të përdorni një mjet si Evernote. Sa herë që dëgjoni ose lexoni një fjalë ose shprehje të re, shkruajeni atë në kontekst: domethënë në një fjali dhe me kuptimin e saj të shënuar.

  1. Flisni me njerëz

Për çfarë është një gjuhë nëse jo për të komunikuar? Ndaluni pak dhe mendoni se sa herë i keni dëgjuar njerëzit të thonë se “kuptojnë, por nuk mund të flasin anglisht”. Shumë anglishtfolës potencial e kanë kthyer të folurin në një pengesë të madhe të pakapërcyeshme. Mos u bëjë i tillë. Kërkoni folës amtare për një shkëmbim joformal gjuhësor, regjistrohuni në një kurs ose merrni mësime në internet.

  1. Abonohu ​​në podkaste ose kanale Youtube (në anglisht)

A  ju pëlqen humori? Politika? Blogu? Gatim? Me tema që mbulojnë çdo interes tuaj që mund të imagjinohet, ekziston një podcast ose kanal Youtube që flet anglisht për ju. Abonohu ​​në disa dhe dëgjo gjatë vozitjes ose shiko gjatë udhëtimit për në shkollë ose në punë. Në fillim, mund t’ju duken vështirë thekset amtare, por vazhdoni  dhe së shpejti do të filloni të kuptoni atë që dëgjoni (si dhe të mësoni shumë fjalë të reja nga një folës amtare!)

  1. Bëni udhëtime jashtë vendit

Nëse ka një mënyrë më të mirë për të mësuar anglisht sesa te jetoni dhe studioni në një vend anglishtfolës, do të donim ta dinim! Nuk është sekret që anglishtja është gjuha më e folur në botë dhe me një listë të gjatë vendesh për të zgjedhur, ju mund të zgjidhni mjedisin tuaj ideal të të mësuarit bazuar në hemisferën, motin ose qytetin e preferuar.

  1. Bëni shumë pyetje

Kurioziteti mund ta ketë vrarë macen, por gjithashtu e ka shtyrë nxënësin e gjuhës drejt rrjedhshmërisë! Ndërsa mësoni anglisht, së shpejti do të grumbulloni një mal me pyetje. Mos u ulni në dyshimet tuaja – jini kurioz dhe zgjidhini ato! Nëse jeni regjistruar në një kurs, pyesni mësuesin tuaj. Por nëse po mësoni vetëm, mos u shqetësoni: gjeni përgjigje në blogje ose faqe interneti gjuhësore, pyesni nxënësit e tjerë ose lexoni nëpër forume.

  1. Mos e demotivoni veten ndërsa jeni ne nivel fillestar

Kur filloni të ndiheni sikur nuk po krijoni terren – gjë që u ndodh të gjithë nxënësve në një moment, asnjehere mos thoni, “Unë nuk flas anglisht” ose “Nuk do ta kuptoj kurrë këtë”. Në fakt, ndaloni ato fraza nga fjalori juaj sepse ato vetëm turbullojnë të kuptuarit tuaj për përparimin që po bëni dhe ju bindin se ëndrrat tuaja për të folur mirë anglisht janë të pamundura. Në vend të kësaj, thoni “Unë jam duke mësuar anglisht dhe duke bërë përmirësime çdo ditë”, “Nuk është gjithmonë e lehtë, por ia vlen”, “Unë jam shumë më mirë se isha gjashtë muaj më parë”.