fbpx

Pse leximi në anglisht është i mirë për nxënësit?

Ka shumë arsye pse leximi i tregimeve në anglisht është një mënyrë e shkëlqyer për të lehtësuar procesin e mësimit të gjuhës dhe për të rritur aftësitë tuaja në anglisht.

Së pari, ju ndihmon të kuptoni më mirë strukturën e gjuhës. Duke parë se si fjalitë bashkohen në një histori të shkurtër dhe si përdoren fjalët e fjalorit në kontekst, do të filloni të kuptoni se sifunksionon gjuha angleze. Përveç kësaj, është një mënyrë më e këndshme për t’u mësuar me
gramatikën angleze sesa të bësh ushtrime të panumërta gramatikore.

Përveç kësaj, leximi i tregimeve mund t’ju ndihmojë gjithashtu të përmirësoni shqiptimin tuaj. Ndërsa lexoni me zë të lartë, do të njiheni më shumë me tingujt e fjalëve angleze dhe do të mësoni se si ‘i lidhni ato së bashku më rrjedhshëm. Është gjithashtu një mënyrë e mirë për të kapur çdo gabim që mund të bëni gjatë leximit.

Së fundi, mësimi i anglishtes përmes tregimeve është thjesht i këndshëm! Një histori e mirë është gjithmonë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u arratisur në një botë tjetër dhe për t’u çlodhur ndërkohë që ende praktikoni gjuhën tuaj të dytë. Përveç kësaj, kur jeni duke u argëtuar, ka më shumë gjasa t’i kushtoni vëmendje dhe të mbani mend atë që keni lexuar.

Si të përfitoni sa më shumë nga leximi i tregimeve?

Tani që ju kemi bindur për përfitimet e leximit të tregimeve, është koha t’ju japim disa këshilla se si të përfitoni sa më shumë nga leximi për të përmirësuar aftësitë tuaja në anglisht.

Së pari, zgjidhni një histori në anglisht që është në nivelin e duhur për ju. Nëse jeni fillestar, kërkoni tregime që janë të shkurtra dhe kanë një gjuhë të thjeshtë – këtu, mund të kontrolloni listën tonë të librave më të mirë për nxënësit fillestarë të anglishtes. Ndërsa bëheni më të sigurt, mund të kaloni në histori më të gjata dhe më sfiduese.

Është gjithashtu e rëndësishme të lexosh me një qëllim. Para se të filloni të lexoni, merrni pak kohë për të menduar se çfarë doni të merrni nga tregimi. Po kërkoni të mësoni fjalë të reja? Praktikoni të kuptuarit e leximit? Apo përjetoni një nga tregimet tuaja të preferuara në gjuhën origjinale? Të kesh një qëllim specifik në mendje do t’ju ndihmojë të përqendroheni ndërsa jeni duke lexuar dhe ta bëni përvojën më të dobishme. Gjithashtu, mos u përpiqni ta përshpejtoni historinë. Në vend të kësaj, merrni kohën tuaj dhe lexoni me ritmin tuaj. Leximi ngadalë do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë tekstin dhe të kuptoni më me kujdes fjalët e reja të fjalorit.

Përveç kësaj, ju duhet të shmangni hamendjen e kuptimit të një fjale bazuar në kontekst. Mund të funksionojë nëse tashmë jeni disi të aftë në anglisht, por anashkalimi i fjalëve të panjohura nuk do t’u bëjë mirë fillestarëve. Nëse hasni një fjalë që nuk e dini, kërkoni në një fjalor ose në internet. Kjo do t’ju ndihmojë të ndërtoni fjalorin tuaj dhe të siguroheni që ta kuptoni historinë. Sa më shumë të ndërveproni me historinë, aq më shumë do të dilni prej saj.

Më në fund, bëhuni zakon të përmbledhni atë që keni lexuar. Pasi të keni mbaruar së lexuari, merrni disa minuta për të përmbledhur historinë. Kjo do t’ju ndihmojë të mbani mend atë që keni lexuar dhe të analizoni historinë, duke praktikuar gjithashtu aftësitë tuaja të të shkruarit.

Si të mësoni anglisht përmes tregimeve online?
Nëse preferoni të mësoni anglisht në internet, mund t’i zbatoni lehtësisht historitë në procesin tuaj të të mësuarit. Për shembull, një mundësi e shkëlqyer është të dëgjoni tregim audio. Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të përmirësuar aftësitë tuaja të shqiptimit dhe të dëgjimit, ndërkohë që vazhdoni të ndiqni historinë. Ka shumë kanale YouTube që ofrojnë video të këtij lloji, duke përfshirë BBC Learning English.

Nëse preferoni leximin tradicional, ka gjithashtu shumë faqe interneti që ofrojnë tregime falas në internet – disa klikime dhe do të gjeni shumë opsione për të zgjedhur.