fbpx

6 ushtrime kreative për të praktikuar të shkruarit në gjuhën angleze

Mund të duket e çuditshme të përqendrohesh në përmirësim të të shkruarit në gjuhën angleze në një kohë kur të gjithë mund të shkruajnë si të duan në internet. Interneti mund të ndryshojë mënyrën se si ne komunikojmë në anglisht, por kjo thjesht e bën edhe më të rëndësishme të mësojmë se si të shkruajmë siç duhet. Për të thyer rregullat, së pari duhet t’i mësoni ato!

Edhe më e rëndësishmja, jo të gjitha shkrimet që bëni do të jenë në apo për mediat sociale ose në anglishte joformale. Juve do të ju duhet të përdorni shkrimin në mënyra të ndryshme. Mund t’ju duhet të shkruani një raport për punën, një ese për shkollën ose një email për dikë që njihni. Në këto situata, të dini se si të shkruani siç duhet në gjuhën angleze do t’ju ndihmojë shumë. Të shkruarit në gjuhën angleze ka një përfitim tjetër që duhet të keni parasysh: Ju ndihmon të përmirësoni shumë aftësi të tjera në anglisht.

Si mund t’ju ndihmojë të shkruarit në gjuhën angleze? Këtu janë disa ndër arsyet e shumta:

Shkrimi ju ndihmon t’i mbani mend gjërat më mirë. Nëse lexoni, dëgjoni, flisni dhe shkruani mësimet tuaja, do t’i mbani mend më mirë. Kjo është arsyeja pse orët e gjuhës angleze shpesh përdorin të gjitha këto aftësi së bashku!

Të shkruarit në gjuhën angelze ju ndihmon të praktikoni aftësi të reja. Sa herë që mësoni diçka të re, mund ta forconi atë njohuri duke praktikuar përmes të folurit dhe të shkruarit.

Shkrimi ju lejon të merrni kohë për të shprehur veten. A keni pasur ndonjëherë vështirësi në gjetjen e fjalëve të duhura për t’i përdorur gjatë të folurit? Shkrimi ju jep një shans për të ngadalësuar dhe për të marrë aq kohë sa dëshironi a ju duhet që të zgjidhni fjalët e duhura.

Shkrimi ju lejon të provoni gjëra të reja. Nuk ka presion kur shkruani. Askush nuk duhet të shohë kurrë atë që shkruani nëse ju nuk dëshironi. Kjo ju jep lirinë për të provuar gjëra të reja dhe për të eksperimentuar me fjalë të reja dhe struktura fjalish ndaj praktikoni të shkruaritt në gjuhën angleze sa më shumë që mundeni. Mos u përmbani!

Mund të përmirësoni edhe më shumë aftësitë tuaja të të shkruarit në anglisht duke bërë ushtrime argëtuese. Këto ushtrime ju mundësojnë të provoni gjëra të reja dhe të mendoni në mënyrë kreative, ndërkohë që mësoni dhe përmirësoni aftësitë tuaja të të shkruarit në gjuhën angleze:

1. Shkruani një tregim
A keni një listë fjalori të fjalëve angleze që po mësoni? Duke përdorur ato fjalë, shkruani një histori apo tregim. Synoni të përfshini 10-20 fjalë në tregimin tuaj, në varësi të kohës që keni për këtë ushtrim. Argëtohuni pak me të dhe përpiquni të kuptoni historinë e përfunduar.
Çfarë do të mësoni: Ky ushtrim do t’ju ndihmojë të kuptoni dhe mbani mend më mirë fjalët e fjalorit për një sërë arsyesh. Këtu janë disa:

Përdorimi i fjalëve në një fjali ju siguron të kuptoni se si t’i përdorni ato, është më e lehtë të mbash mend fjalët në kontekst (me disa fjalë të tjera rreth tyre). Sa më kreative të jetë historia juaj, aq më lehtë do t’i mbani mend fjalët që keni përdorur. Shkrimi i gjërave aktivizon një pjesë të ndryshme të trurit tuaj, duke ju ndihmuar të mbani mend fjalët e fjalorit edhe më mirë. Kur historia juaj të përfundojë, mund ta ndani me miqtë ose në një blog. Inkurajoni lexuesit të gjejnë ndonjë gabim që keni bërë.

2. Krijoni një tregim/story me foto
Merrni ndonjë revistë apo gazetë dhe zgjidhni foto të rastësishme. Përshkruani sa më shumë detaje që mundeni. Mos shkruani vetëm atë që shihni. Imagjinoni që jeni në atë foto. Mendoni se çfarë do të nuhasni, ndjeni apo shijoni nese do ishit aty.

Çfarë do të mësoni: Ne përdorim përshkrime në jetën tonë të përditshme gjatë gjithë kohës: “I am tired”. ”She looks beautiful.” “This cake is delicious.” Përshkrime si këto përdoren shpesh në bisedat e në të shkruarit në gjuhën angleze! Nëpërmjet këtij ushtrimi, do të mësoni më shumë rreth mbiemrave, ndjenjave dhe perceptimeve (si e shohim dhe përjetojmë botën).

3. ”Avokati i djallit”
A ka diçka në të cilën besoni fuqishëm? Le të themi, për shembull, se ju besoni se çdo person duhet të mësojë një gjuhë të dytë. Merrni këtë ide dhe shkruani për të nga këndvështrimi i kundërt. Në këtë rast, do të shkruani se pse të gjithë nuk duhet të mësojnë një gjuhë tjetër. Në anglisht, kjo quhet “të luash avokatin e djallit”. Kjo është situata kur ju merrni një anë në të cilën në fakt nuk besoni, thjesht për të parë një çështje nga një këndvështrim tjetër.

Çfarë do të mësoni: Përveç mësimit të një aftësie në gjuhën angleze, ky ushtrim mëson një aftësi jetësore, empatinë. Empatia është aftësia për të kuptuar se si ndihet dikush tjetër, edhe nëse ju nuk ndiheni në të njëjtën mënyrë. Kjo është aftësi e rëndësishme për ta patur dhe të shkruarit mund t’ju ndihmojë ta zhvilloni atë. Përveç kësaj, ky ushtrim është një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar se si të shprehni mendimet në anglisht. Mund t’ju bëjë gjithashtu të përdorni fjalë që nuk do t’i përdorni normalisht, pasi po flisni nga një këndvështrim tjetër. Mund të mësoni edhe diçka të re për veten tuaj!

4. Historia e jetës sime
Mendoni për diçka që keni bërë në të kaluarën, p.sh: si luanit piano ose shkonit në shkollë. Shkruani për përvojën tuaj me këtë aktivitet. Shkrimi juaj duhet të fillojë në të kaluarën dhe të përfundojë në të ardhmen. Për shembull, mund të shkruani: “Fillova të luaj në piano kur isha pesë vjeç, por ndalova vetëm dy vjet më vonë. Për momentin nuk mund të luaj asgjë, por shpresoj të filloj të mësoj sërish në të ardhmen.”

Çfarë do të mësoni: Njerëzve u pëlqen të flasin për veten. Kjo është arsyeja pse një pjesë e madhe e bisedave tona të përditshme janë rreth nesh. Në këtë ushtrim, ju mësoni se si të flisni për përvojën personale dhe të përshkruani diçka për veten tuaj. Është gjithashtu një mënyrë e mirë për të praktikuar përdorimin e kohëve të duhura të foljeve.

5. Si të merrni frymë
Një “Si të” është një lloj shkrimi që përshkruan se si të bëni diçka hap pas hapi. Shumica e udhëzuesve u mësojnë diçka të re, si p.sh. si të piqni një tortë me çokollatë ose si të përdorni një aplikacion të caktuar në telefonin tuaj.

Për këtë ushtrim, shkruani një udhëzues për diçka pak më ndryshe. Mendoni për diçka që bëni çdo ditë pa u menduar dhe shkruani një mënyrë për ta bërë këtë. Shkruani për diçka si të lidhni lidhëset e këpucëve, të kontrolloni emailin tuaj në telefonin tuaj. Përshkrimi juaj duhet të ketë një gjuhë të qartë dhe të organizuar sipas hapave.
Shkrimi i një se si duhet do t’ju mësojë të organizoni më mirë mendimet tuaja. Është gjithashtu një shans për të praktikuar shkrimin informativ, ose shkrimin që mëson informacione të reja. Duke përdorur një gjuhë të lehtë për t’u kuptuar, ju gjithashtu do të praktikoni përdorimin e shumë fjalëve të zakonshme apo më të përdorura.

6. Përmbledhje e strukturuar
Kujtoni librin e fundit që keni lexuar ose filmin që keni parë. Përmblidheni atë (thoni çfarë ndodhi shkurtimisht) duke përdorur këtë formulë: “[Dikush] donte…por……”
Dikush: Kush është personazhi kryesor i tregimit?
Kërkohet: Cili është motivimi i personazhit? (Me fjalë të tjera, çfarë dëshiron ai ose ajo?)
Por: Çfarë i pengon personazhit dhe çfarë dëshiron ai apo ajo? Vendos çdo gjë që është pas “por”.
Pra: Çfarë bën personazhi për të kapërcyer këtë pengesë?
Pastaj: Çfarë ndodh pasi personazhi kapërcen pengesën (si zgjidhet gjithçka)?

Ja një shembull:
“Little Red Riding Hood wanted to visit her grandmother but when she got there she found a wolf instead, so she yelled for help and a passerby came to her rescue. Then everybody lived happily ever after!” (“Kësulëkuqja donte të vizitonte gjyshen e saj, por kur arriti atje, gjeti një ujk, kështu që ajo bërtiti për ndihmë dhe një kalimtar i erdhi në ndihmë. Pastaj të gjithë jetuan të lumtur!”)

Çfarë do të mësoni: Kjo metodë mund t’ju ndihmojë të përmblidhni pothuajse çdo gjë. Mund ta keni të vështirë të shpjegoni një histori ose libër të tërë me vetëm një fjali. Kjo është gjëja më e mirë për këtë: ju mësoni të shpjegoni një ide komplekse me një fjali të thjeshtë. Kjo aftësi do të jetë e dobishme sa herë që ju duhet të shpjegoni diçka në mënyrë koncize (në një mënyrë të thjeshtë dhe të shkurtër). Për shembull, nëse po shkruani një email për një festë, do të jetë më e lehtë për ju të zgjidhni pjesët më të rëndësishme.

Ju gjithashtu mund të përmirësoni të kuptuarit tuaj të leximit me këtë metodë përmbledhjeje. Sa herë që lexoni një libër ose një tregim në anglisht, mundohuni ta përmblidhni për vete, për t’u siguruar që e keni kuptuar. Nëse nuk mund të shkruani një përmbledhje të mirë, provoni ta rilexoni librin ose tregimin me më shumë kujdes.